In Tehuis Hof ter Welle verblijven 29 kinderen en jongeren in 3 verschillende leefgroepen: twee leefgroepen met jongens en meisjes tussen 3 en 18 jaar en een adolescentenwerking met enkel jongens.
Gedurende hun verblijf krijgen de kinderen en jongeren hulpverlening op maat volgens hun specifieke situatie. Een team van begeleiders zal hen hierin ondersteunen in nauwe samenwerking met de context van de jongeren.
Tijdens de periode dat de kinderen en jongeren binnen het tehuis verblijven, wordt hun gezin begeleid door een contextbegeleider die op regelmatige basis op bezoek gaat.
Jongeren die de stap willen zetten om alleen te gaan wonen, kunnen doorstromen naar kamertraining en daarna ondersteuning krijgen via contextbegeleiding autonoom wonen.
In de adolescentengroep verblijven er maximum 6 jongens (tussen 14 en 25 jaar) in een kleinschalige, gestructureerde omgeving. De jongeren hebben vaak een moeilijke levensgeschiedenis en een wisselende, moeizame hulpverlening achter de rug.
We begeleiden de jongeren zo individueel mogelijk volgens een persoonlijk programma.
Binnen onze werking bieden we kamertraining, mobiele begeleiding, autonoom wonen en delictgerichte contextbegeleiding aan. Voor kamertraining beschikken we over 4 studio’s op het domein.
Delictgerichte contextbegeleiding is een door de jeugdrechter opgelegde maatregel na een delict gepleegd door een minderjarige. Gedurende minstens 6 maand gaat een contextbegeleider aan de slag met de jongere en zijn context en dit aan de hand van wekelijkse gesprekken.
Om aanspraak te kunnen maken op deze vorm van hulpverlening moet de hulpvraag worden gesteld via de Intersectorale Toegangspoort. Dit wil zeggen via een jeugdhulpverlener (bijvoorbeeld CLB, JAC, CGG, …). Met andere woorden: deze vorm van hulpverlening is niet-rechtstreeks toegankelijk.
Word ondersteunend pleeggezin en maak het verschil!
We zijn op zoek naar enthousiaste en betrokken (ondersteunende) pleeggezinnen die kinderen uit onze voorziening tijdens weekends of schoolvakanties een warme en veilige omgeving willen bieden. Dit geeft de kinderen de kans om even weg te zijn uit de leefgroep en in een huiselijke sfeer tot rust te komen.
Verschillende kinderen die op dit ogenblik in onze leefgroepen verblijven, zijn aangemeld bij Pleegzorg. Dit wil zeggen dat Pleegzorg Oost-Vlaanderen voor hen op zoek is naar een goede match met een pleeggezin. Helaas is er een groot gebrek aan (ondersteunende) pleeggezinnen.
Pleegzorg Oost-Vlaanderen is een organisatie die gezinnen ondersteunt bij het opvangen van kinderen, jongeren en volwassenen met een specifieke zorgbehoefte. Pleegzorg biedt begeleiding en ondersteuning, zodat je als opvanggezin niet alleen staat.
Waarom pleegzorg?
In Vlaanderen wonen meer dan 10.000 kinderen, jongeren en volwassenen in een pleeggezin omdat ze door verschillende mogelijke redenen tijdelijk niet thuis kunnen of mogen wonen.
Pleegzorg heeft verschillende vormen: van korte, flexibele opvang tot langdurige begeleiding. Wat je ook kiest, jouw inzet maakt een wereld van verschil.
Wat houdt het in?
Ondersteunende pleeggezinnen bieden warme momenten in een gezinscontext, bijvoorbeeld tijdens een weekend of enkele dagen in de vakantie. Deze momenten geven de kinderen nieuwe ervaringen en extra aandacht, die bijdragen aan hun welbevinden.
Pleeggezinnen bieden een thuis aan kinderen, jongeren en volwassenen. Dit kan op vaste dagen of in weekenden zijn, maar ook voltijds. De samenwerking kan duren tot het pleegkind of de pleeggast weer naar huis kan of zelfstandig kan gaan wonen.
Ook jij kan helpen!
Heb je interesse om een kind af en toe een warme thuis te bieden?
Of wil je meer weten over wat pleegzorg inhoudt? Schrijf je in voor een vrijblijvende infosessie via www.pleegzorg.be en ontdek hoe jij het verschil kan maken.
Samen geven we kinderen een veilige haven. Doe je mee?
Maak in dit filmpje kennis met onze werking: